Leidinggeven aan regieverpleegkundigen: zet vakmanschap in kracht!

Joëlle van Gent & Wouda van Hooff

Wouda en Joëlle zijn samen betrokken geweest -in verschillende rollen- bij de implementatie van de regiefunctie in het Ikazia ziekenhuis. In onze presentatie geven wij een tweeluik aan de hand de leidinggevende en de uitvoering van de rol van de regieverpleegkundige. We merken dat de rol van de leidinggevende heel bepalend is voor de uitvoer van de functie op de afdeling.

Graag nemen we jullie mee in ons experiment en nemen we jullie mee in onze reis naar de manier van leidinggeven aan professionals. We geven jullie graag tips hoe je regieverpleegkundigen in hun kracht kan zetten en wat de uitwerking daarvan is.
Ook kunnen wij meer vertellen over de randvoorwaarden voor een goede uitvoering van de functie van regieverpleegkundige zoals;
1. De verpleegkundigen MBO en HBO ervaren dat zij maximaal bijdragen aan de zorg voor patiënten en het is voor hen duidelijk hoe zij vanuit hun eigen rol bijdragen aan het zorgproces.
2. Doe het vooral: met elkaar
3. Heb één gezamenlijke visie op functiedifferentiatie
4. Praktische randvoorwaarden faciliteren: tijd, scholing, opleiding, toegang tot databases
5. Stimuleren leiderschapsfiguren, rolmodellen

Biografie

  • Wouda van Hooff
    Ik ben Wouda van Hooff en ben al heel wat jaren werkzaam in het Ikazia ziekenhuis. Van origine ben ik HBO-verpleegkundige, maar heb diverse functies bekleed in het ziekenhuis als leidinggevende. Het mooie in mijn functie als leidinggevende is dat ik verpleegkundigen kan helpen om uitdagingen aan te gaan en ze verder te helpen in de groei van hun rol. Als leidinggevende heb ik veel ervaring in het coachen van regieverpleegkundigen. Het is prachtig om te zien dat functiedifferentiatie ook een zelfsturing op de afdeling en een ontwikkeling binnen de organisatie met zich meebrengt. De weg daarnaar toe vraagt wel coaching en goede reflectie, hierin kun je als leidinggevende een prachtige bijdrage leveren. Ik vind het leuk om daarover te vertellen en onze ervaringen te delen. Dat alles voor een goede zorg voor onze patiënten.
  • Joëlle van Gent
    Ik ben Joëlle van Gent en ben ongeveer 10 jaar werkzaam in het Ikazia ziekenhuis. Ik ben gestart als leerling-verpleegkundige en momenteel werkzaam als verpleegkundig coördinator en regieverpleegkundige op de afdeling Dagbehandeling en Kortverblijf (een gecombineerde afdeling). Juist de kortdurende zorg en in korte tijd alles ‘’goed’’ doen is voor mij altijd een uitdaging en zorgt dat ze zorg op de Dagbehandeling en Kortverblijf nooit verveelt. Naast mijn huidige job zit ik momenteel in de master Gezondheidswetenschappen wat veel nieuwe inzichten geeft aan mijn visie op zorgmanagement. Ik heb me veel verdiept en onderzoek gedaan naar de functie van regieverpleegkundige binnen de kortdurende zorg.