Podium: Loods

16:00 - 16:40

Benut het volledige potentieel van de verpleegkundig professional

Lena van Gansewinkel & Annemieke Muilwijk

Er zijn 2 dingen gaande in Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ):
– Combifuncties zijn organisatorisch ingewikkeld voor verpleegkundigen
– Veel werkzaamheden naast ‘aan het bed’ (zoals kwaliteitszorg/opleiden/organiseren van
zorgproces) zijn uitbesteed aan anderen dan verpleegkundigen.

Hier heeft Lena intern onderzoek naar gedaan. De groep die juist uitgedaagd wordt door de extrarollen ervaart veel bevlogenheid, maar deze medewerkers verlaten vaak uiteindelijk de directe patiëntenzorg omdat zij veelal worden gedwongen om te kiezen tussen één van deze rollen. Hieruit is een artikel voortgekomen.

Met die uitkomsten van onderzoek is gekeken hoe we dit in het JBZ handen & voeten kunnen geven. De verpleegkundig professional heeft de kwaliteiten om rollen die eerder werden uitbesteed zelf uit te voeren. Wij zijn ervan overtuigd dat de zorgvrager én professional hier baat bij hebben. Tijdens onze sessie vertellen wij onze ervaringen in dit proces.

Biografie

  • Lena van Gansewinkel is verpleegkundige in het Prinses Maxima Centrum.
    In januari 2022 is ze afgestudeerd aan de HBO-V, waar ze gedurende haar afstudeeronderzoek bezig heeft gehouden met werkgeluk binnen combinatiebanen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Nadat ze was afgestudeerd in 2021 is ze gaan werken in het Prinses Maxima Centrum, waar ze momenteel ook bezig is met de specialisatie tot kinderverpleegkundige.
  • Annemieke Muilwijk is bestuurslid in de verpleegkundige staf en bedrijfsopleider zorgopleidingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Na de HBO-V heeft zij 10 jaar gewerkt als verpleegkundige in het ziekenhuis. In 2021 heeft ze de master management en innovatie in maatschappelijk organisaties afgerond en in die periode is ze overgestapt naar de Jeroen Bosch academie. Hier houdt zij zichzelf o.a. bezig met de strategische personeelsontwikkeling.