Podium: Restaurant

13:00 - 13:40

Hoe maken we wijkverpleging passend voor de toekomst?

Nienke Bleijenberg en Inge Wolbers

Elke organisatie zoekt op dit moment naar passende zorg. Ook in de wijk. Hoe vinden we die? Hoe ontwikkelen wij als wijkverpleegkundigen de kennis en innovaties die nodig zijn voor de toekomst? Die ervoor zorgen dat onze cliënten veilig en comfortabel thuis kunnen blijven? En zelfredzaam zijn, zo lang zij dat willen? Kunnen we daar misschien de data voor inzetten die wij allemaal toch al dagelijks vastleggen in onze zorgregistratie? Daarover gaat de sessie van Nienke Bleijenberg en Inge Wolbers.

Daarnaast presenteren zij het LEARN-programma in de wijkverpleging. Leren werken met richtlijnen en reflecteren staat daarbij centraal. Nienke en Inge vertellen over Het LEARN Leiderschaptraject en een LEARN teamlereninterventie en ze delen eerste ervaringen!

Biografie

Nienke Bleijenberg is Associate Professor bij de leerstoel Verplegingswetenschap in het UMC Utrecht en Lector aan de Hogeschool Utrecht.
Dr. Bleijenberg begon haar carrière als wijkverpleegkundige in Utrecht. Zij heeft de master Verplegingswetenschap en klinische epidemiologie afgerond en is in 2013 gepromoveerd op de ontwikkeling en evaluatie van een proactief zorgprogramma voor kwetsbare ouderen in de eerstelijn (Om U). Haar onderzoeksprogramma richt zicht op het optimaliseren van de kwaliteit van zorg in de wijkverpleging. De focus ligt op het behoud van zelfredzaamheid en voorkomen van acute events bij ouderen met multimorbidteit waarbij het leren van routinezorg data een belangrijk onderdeel is. Daarnaast houdt zij zich bezig met vraagstukken rondom uitkomstgerichte zorg in de wijkverpleging.

Inge Wolbers werkt als promovenda bij het lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen. Zij combineert deze aanstelling met haar functie als docent Verpleegkunde bij de bacheloropleiding Verpleegkunde aan de Hogeschool Utrecht. Ze begon haar carriere als verpleegkundige in UMC Groningen, maar gedurende haar carriere kreeg ze steeds meer interesse in de wijkzorg. Haar promotieonderzoek richt zich op het leren en verbeteren van de wijkverpleging.