Surf, Jive, Blues en Spaghetti Western instrumentals met een free jazz twist

Space Age Travellers

Met Gerco Aerts op bas, BJ Baartmans op gitaar en  Sjoerd van Bommel achter de drums hebben we een drietal rasmuzikanten in huis gehaald voor de muziek tussen de sessies door.

Biografie

The Space Age Travellers spelen eigen werk van songschrijver/gitarist BJ Baartmans geïnspireerd door de sounds van gitaarhelden die voortkomen uit de Space Age zoals Bill Frisell, Richard Thompson, Ry Cooder, Marc Ribot, Brian Setzer of Jeff Beck en hun leermeesters zoals Duane Eddy, Wes Montgomery, Charlie Christian, Django Rheinhardt, Dick Dale, The Shadows, James Burton en Jimmy Bryant. Super dansbare grooves, romantische melodieen, intrigerende soundscapes en vingervlug spel op het scherpst van de snede. Muziek voor minnaars en freaks. Een klinkende reis door de tijd!

Gebracht door drie zielsverwanten met een rijk muzikaal verleden bij oa BJ’s Wild Verband, Matthews Southern Comfort, The Matthews Baartmans Conspiracy, Wouter Planteijdt’s Bullhorn, André Manuel’s Ketterse Fanfare, B-Movie Orchestra, Ms Hips.

In November 2018 verscheen het live in BJ Baartmans’ Studio Wild Verband opgenomen debuutalbum van The Space Age Travellers, @Ventures In The Shadows. 15 nummers met een breed klankpalet. Het album werd erg goed ontvangen in de Nederlandse muziekmedia en kreeg zelfs geweldige recensies in bladen als het Amerikaanse Vintage Guitar Magazine, Roots Music Report (USA) en Pipeline (UK). De band deed een 20 tal optredens en ontwikkelde daarmee een aanstekelijke podiumpresentatie waarin de helder uitgelijnde songs een fijne ruimte voor improviseren, humor en verbeelding bieden.

 

De opvolger, Spaceology kwam uit op 01/01/2021 liet een even kleurrijk maar waar mogelijk productioneel nog verder uitgediept geluid horen. Wederom allemaal origineel werk als een soundtrack voor een Spaghetti Western, Arthouse- of Cinema Noir film die nog gemaakt moet worden. En muziek waarin het karakter van de drie bandleden volop tot zijn recht komt.

De band deed een mooie reeks optredens en ontwikkelde daarmee een aanstekelijke podiumpresentatie waarin de helder uitgelijnde songs een fijne ruimte voor improviseren, humor en verbeelding bieden.

 

Het derde album, Satellite Shuffle zal uitkomen in april 2022 en laat een geluid horen dat zo mogelijk nog net iets diepere bronnen aanboort. Er staan 12 wederom volledig eigen stukken op die vaak een wat meer jazzy maar ook wat rauwer en soms meer funky karakter hebben. Elementen uit Africaanse en Cubaanse muziek klinken door, subtiele klankexperimenten en dissonante melodielijntjes. Bovenal is het een feestelijk stevig geworteld rootsalbum. Instrumentaal maar gebaseerd op intrigerende kort en krachtige muzikale verhaallijnen. Geschreven in een donkere, onzekere periode begin 2022 zonder duidelijk plan of doel anders dan het maken van de muziek om de muziek zelf en het plezier daarin. Een knallend begin van een mooie doorstart.