Podium: Loods

13:00 - 13:40

Hoe verleen je als verpleegkundige passende zorg aan de patiënt?

Tessa Rietbergen, Wilma van Til-Dubbink, Liesbeth de Boer

Hoe verleen je als verpleegkundige passende zorg aan de patiënt? Dat doen we toch gewoon altijd?
Dat zou je denken, maar het geven van passende zorg is echt nog niet altijd vanzelfsprekend. Als verpleegkundige voer je soms nog handelingen uit die niet bewezen effectief zijn of zelfs schadelijk voor de patiënt. Maar waarom doen we die dingen dan toch nog?
Het zit in de ziekenhuiscultuur, het is een gewoonte; we doen het altijd al zo, of we worden aangespoord door een collega (verpleegkundige/arts) om de handeling uit te voeren. Hoe kun je hier als verpleegkundige nou effectief mee aan de slag? Hoe zorg je ervoor dat je sommige dingen gewoon niet meer gaat doen? Welke stappen moet je daarvoor ondernemen en hoe ruim je alle obstakels onderweg op? We nemen je mee aan de hand van het Verpleegkundig Implementatieproject KwaliTIJD. Verpleegkundige Liesbeth verteld hoe ze binnen het MUMC+ het ausculteren van een maagsonde hebben uitgebannen. En wat heeft dit betekent voor de rol van de verpleegkundige in hun ziekenhuis? Welke geleerde lessen neemt ze mee? Tessa en Wilma vertellen je meer over wat we geleerd hebben bij implementatietrajecten door verpleegkundigen uit diverse ziekenhuizen en hoe we deze inzichten nu ook weer gebruiken om passende zorg voor verpleegkundigen een gewoonte te laten worden.

Biografie

Tessa Rietbergen: Tessa Rietbergen werkt als projectleider KwaliTIJD vanuit ZE&GG. Binnen ZE&GG houd ze zich vooral bezig met implementeren, waaronder ook op het verpleegkundig vlak. Daarnaast is ze bezig met een promotieonderzoek over het verminderen van onnodige zorg onder andere in de verpleegkundige praktijk. Tessa vindt het leuk om samen met verpleegkundigen te kijken wat er nodig is om gepaste zorg in de verpleegkundige praktijk te implementeren.
Wilma van Til-Dubbink:
Wilma werkt als projectleider KwaliTIJD vanuit V&VN. Ruim 10 jaar is ze werkzaam geweest als senior oncologieverpleegkundige. Het project KwaliTIJD is voor haar belangrijk om samen met de verpleegkundige beroepsgroep te kijken wat er nodig is om toe te werken naar de best mogelijke en toekomstbestendige zorg, waarbij de verpleegkundige zo min mogelijk belast wordt.
Liesbeth de Boer:
Liesbeth werkt momenteel als verpleegkundig stafadviseur in het Maastricht UMC+. Zij houdt zich met name bezig met Kwaliteit en Veiligheid van Zorg. Een onderdeel van haar werkzaamheden is het uitvoeren van kwaliteitsverbeterprojecten samen met verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordiging. Onlangs heeft ze het de-implementatie project auscultatie afgerond en is ze gestart met een project rondom vrijheidsbeperkende interventies.