Van frustratie naar oplossing: gebruik je verpleegkundige en verzorgende denkkracht om met zorginnovaties je werk te verbeteren

Thijs van Houwelingen, Onno Helder, Bartel Timmermans, Saskia van Steenis

Technologie kan frustreren, tegenwerken. Terwijl het meestal juist gebracht wordt als oplossing. En dat kan het ook echt zijn. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen een essentiële rol vervullen in het sturen en ontwerpen van innovatieve oplossingen. Op verschillende plekken in Nederland, zoals Create4Care, gaat dit heel erg goed. Verpleegkundigen pakken een actieve rol in het ontwerpproces van innovatieve oplossingen om hun werk te verbeteren. In deze sessie gaan jullie ervaren hoe dat is. In duo’s ga je in een heel snel proces iets maken. En wees niet bang, iedereen kan dit! Na de sessie weet je hoe je frustraties om kunt zetten in een oplossing. En hoe je daarin samen kunt werken met technici en ontwerpers.

Biografie

• Dr. Thijs van Houwelingen (1983) is senior onderzoeker bij het Lectoraat Technologie voor Zorginnovaties, hogeschoolhoofddocent Verpleegkunde Hogeschool Utrecht. In zijn onderzoek houdt Thijs zich bezig met de toekomstbestendigheid van het verpleegkundig beroep en hoe technologie hier op een duurzame manier aan kan bijdragen.
• Dr. Onno Helder is een senior zorgonderzoeker, coördinator van Erasmus MC-Create4Care en docent aan Hogeschool Rotterdam. Onno heeft het Fellowship programma Leadership Mentoring in Nursing Research in 2018 succesvol afgerond. Hij is sinds 2019 coördinator van Create4Care een design- en prototype studio. Create4Care draagt bij aan een verbetering van het arbeidsproces voor medewerkers.
• Bartel Timmermans (MA) is hogeschooldocent Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Rotterdam en docentonderzoeker bij Erasmus MC – Create4Care. In zijn onderzoek houdt Bartel zich bezig hoe verpleegkundigen kunnen worden opgeleid en ingezet om de ontwikkeling van zorginnovaties vanuit de werkvloer te initiëren, begeleiden en implementeren.
• Saskia van Steenis is Verpleegkundige en student Verplegingswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. In haar afstudeeronderzoek onderzocht Saskia wat de impact is van co-creëren met verpleegkundigen. Wat levert het op voor verpleegkundige zorg, wat zijn de valkuilen?