Podium: Chill Out

18:00 - 18:40

Combinatiefunctie binnen de verpleegkunde: een uitdaging?!

Yvonne van Lopik

Het is enorm belangrijk dat verpleegkundigen zich bezig mogen èn kunnen houden met werkzaamheden naast de primaire patiëntenzorg, daar ben ik van overtuigd. Als verpleegkundigen kunnen we ons ook (of juist) bezighouden met beleid, innovatie, onderwijs, kwaliteit van zorg en ga zo maar door.

In mijn presentatie vertel ik wat ik doe als verpleegkundig coördinator: ik combineer primaire patiëntenzorg met leidinggevende taken, kwaliteit van zorg, werken aan projecten, begeleiden van leerlingen, planning, etc.
Een enorme leuke en veelzijdige functie waarin ik de mogelijkheid heb om hele mooie kanten van het verpleegkundig vak te combineren. In de praktijk merk ik dat deze combinatie ook weleens lastig is. Als ik ‘in wit’ werk, ben ik overduidelijk verpleegkundige. Als ik op kantoor zit, in burger, ligt dit anders merk ik. Dit werk is even noodzakelijk maar het heeft minder de aandacht en is minder zichtbaar.

Ook collega- verpleegkundigen hebben moeite tijd te vragen en te nemen voor taken buiten de primaire zorg om. Het voelt ongemakkelijk, zeker als de patiëntenzorg druk is. Het ligt voor de hand om deze werkzaamheden ‘er even bij te doen’.

In mijn werk komen zo ongeveer alle mooie kanten van het verpleegkundig vak naar voren, maar het maakt ook dat ik in een spagaat zit. Waar doe ik goed aan? Hoe maak ik duidelijk aan mijn collega’s wat ik nu zoal doe op een dag? Wat doe ik als het druk is op de afdeling – trek ik dan mijn uniform aan? Daarnaast ook, hoe zorgen we voor meer waardering van werk wat ‘bedoverstijgend’ plaats vindt? Daarover ga ik graag met jullie in gesprek om ervaringen te delen, te leren en hopelijk met nieuwe inspiratie onze afdelingen straks weer op te stappen!

Biografie

Ik ben Yvonne en werk sinds 10 jaar in het Ikazia Ziekenhuis.
Begonnen als verpleegkundige, en momenteel werkzaam als hemato- oncologieverpleegkundige en verpleegkundig coördinator binnen het Oncologisch Centrum. Ons Centrum bestaat uit een verpleegafdeling, dagbehandeling en polikliniek wat ervoor zorgt dat het enorm veelzijdig is. Ik vind het uitdagend de verbinding te zoeken binnen het team en met elkaar en op deze manier zo goed mogelijk voor onze patiënten te zorgen.

Afgelopen jaar heb ik de opleiding zorgmanagement afgerond waarin ik veel inhoudelijke kennis heb opgedaan. Ook heb ik daardoor ingezien dat het erg inspirerend en van meerwaarde is als je als verpleegkundige brede inzichten en ervaringen opdoet en kunt meenemen naar de praktijk.